Interview Daan Egberts met het witte weekblad

Ik wilde graag de gemeenteraad in," vertelt Egberts over zijn motivatie. "Om zo wat te kunnen betekenen voor de mensen in mijn omgeving. Tijdens mijn studie ben ik bestuurslid geweest bij verschillende verenigingen. Daar heb ik ervaring opgedaan, maar ik wilde me graag op een andere manier inzetten. In Enschede ben ik al informatie gaan inwinnen over het raadslidmaatschap. Ook heb ik me aangemeld bij de VVD.

Nieuw VVD-raadslid Daan Egberts in voor politieke carrière

UITHOORN Daan Egberts woont nog niet zo lang in Uithoorn. Hij groeide op in Langeraar (Nieuwkoop), verhuisde voor zijn studie naar Enschede en kwam vorig jaar terug naar de regio. Hij vond een baan in Wormerveer en een huis in Uithoorn. Daar woont hij met vriend en hond. Ondanks dat hij hier nog maar pas woont, heeft hij zich toch kandidaat gesteld tijdens de verkiezingen. Met succes: hij is een van de drie nieuwelingen bij de VVD.

CARRIÈRE In plaats van in Enschede, is hij nu in Uithoorn politiek actief. Dat het de VVD moest worden, was hem direct duidelijk. "Ik heb thuis een vrij rechtse opvoeding gekregen. Mijn moeder zou LPF stemmen toen Pim Fortuyn werd vermoord. Het liberale gedachtegoed past bij me. Bovendien heb ik door me aan te sluiten bij de VVD meer kans op een carrière binnen de politiek. Op dat vlak heb ik wel ambitie. Daarnaast is het makkelijker om in contact te komen met collega-bestuurders, ook bij andere overheden."

BEREIKBAARHEID "De komende jaren ga ik me richten op een aantal onderwerpen. De bereikbaarheid van Uithoorn vind ik heel belangrijk. Hetzelfde geldt voor de doorstroming binnen Uithoorn. Bijvoorbeeld voor fietsers. Voor een buitenstaander zijn de fietsroutes binnen Uithoorn niet erg duidelijk, vooral niet tussen de wijken. En bij sommige verkeerslichten moet je erg lang wachten, dit geldt zowel voor fietsers als automobilisten. Bereikbaarheid en een goede doorstroming staan in het coalitieakkoord, dus daar gaan we als gemeente mee aan de slag."

GFT-AFVAL "Daarnaast staat het afvalbeleid de komende jaren op het programma. Toen ik hier net kwam wonen, vond ik het heel vreemd dat hier geen GFT-afval wordt ingezameld. Ik hoop te horen waarom dat zo is."

VOORBEELDEN Politieke voorbeelden heeft hij niet. "Wel zie ik bij iedere politicus goede eigenschappen en minder sterke kanten. Rutte is bijvoorbeeld heel goed in mensen met elkaar verbinden. Nadeel is dat het daardoor lijkt dat hij geen pit heeft. Bij de Duitse Angela Merkel is het feitelijk omgekeerd: ze komt heel krachtig over, maar voor haar is het moeilijker om mensen met elkaar te verbinden. Welke eigenschappen je moet hebben als politicus is overigens deels afhankelijk van het land en de cultuur."

BAAN Het raadslidmaatschap doet hij naast een fulltime baan. "Misschien ga ik in de toekomst een dag minder werken, maar eerst wil ik even zien hoe het gaat. Raadslid zijn vraagt best veel tijd. Ik neem het heel serieus, wil me goed kunnen voorbereiden op de vergaderingen. Ik heb echter geleerd dat het weinig zin heeft om te voorspellen hoe het gaat, dus ik wacht het even af."

Naast Egberts heeft de VVD nog twee nieuwe raadsleden: Michael Bouwmeester en Nick Bergman. Marcel van Haren en Rebecca Sterrenberg zijn de raadsleden met de meeste politieke ervaring. "Met het vertrek van Daniel Wolffensperger en Nick Roosendaal is wel wat kennis verloren gegaan. Maar we kunnen altijd een beroep op ze doen, hebben ze ons verzekerd. De sfeer binnen ons team is goed."

LIBELLEBOS Egberts gaat graag met zijn partner naar voorstellingen in Amsterdam. Favoriete plekken in en rond Uithoorn zijn het Libellebos, de dijk en de waterberging. "Daar wandel ik graag met de hond."

https://witteweekbladuithoorn.nl/lokaal/nieuw-vvd-raadslid-daan-egberts-voor-politieke-carrière-461970