Betoog over de Begroting

Onze fractievoorzitter heeft het imago opgebouwd van lange betogen, nu ik vanavond mijn collega Van Haren vervang wil ik gelegenheid aangrijpen het een keer wat korter te houden. Wij zijn van mening dat de begroting ook geen aanleiding geeft voor een lang betoog. Dus laten wij het college en de ambtelijke organisatie meteen het compliment geven voor de duidelijke en sluitende begroting. Hier mijn betoog beëindigen zou wel bijzonder kort zijn dus laat ik toch van de gelegenheid gebruik maken om op een aantal aandachtpunten in te gaan, waaronder VVD-klassiekers.

Zelfredzaamheid

Inzetten op het vergroten van de zelfredzaamheid en de kracht van het sociale verbinden vinden wij goed om terug te lezen in de begroting. Rekeninghouden met de individuele zorgvraag, het bieden van maatwerk zonder al te veel regeltjes en het maatschappelijk vangnet vergroten. Het college probeert hiermee te borgen dat inwoners zo veel mogelijk regie houden over je eigen leven en dat is zeer waardevol. Het college blijft hierop inzetten en ga daar vooral mee door! 

Wat ons betreft gaat die zelfredzaamheid ook op voor burgerinitiatieven waarbij de gemeente dat stimuleert, ondersteund maar niet alles en iedereen daarbij pampert.

Veiligheid

De veiligheidscijfers blijven structureel dalen in de gemeente. Minder inbraken, overvallen en straatrovers en dat is gewoon goed nieuws! Toch is overlast wel een zorgpunt waar de extra aandacht absoluut naar toe mag. De VVD is dan ook blij dat in de begroting hierop wordt ingezet door de pilot voor Wijkveiligheidsaanpak en het doorontwikkelen van veiligheidsthema’s, waaronder de verbinding veiligheid en zorg. 

Schuldenquote

Uiteraard willen wij ook stilstaan bij de financiën. Wij willen het college hierbij een belangrijk aandachtspunt meegeven bij het plafond van de schuldenquote in de voorliggende begroting verhoogd wordt naar 110%. Daarbij wordt aangegeven dat dit tijdelijk is, zonder dat daarbij een termijn genoemd wordt. Ondanks het feit dat we als gemeente op dit moment vrijwel gratis geld kunnen lenen, vinden wij dit geen excuus om zomaar bij te lenen, zonder dat daarvoor een echte aanleiding is. Wij kunnen instemmen met deze tijdelijke verhoging omdat het nu het moment is om door te pakken op grote dossiers zoals het dorpscentrum. Wij pleiten er wel voor om de schulden op een heel veilig niveau te houden, dus bij voorkeur 100% of lager. We leven, als we de economen mogen geloven, in economische voorspoed. Zoals we in het verleden hebben gezien, kan dat zomaar omslaan in tegenspoed. Op zulke momenten is het heel fijn om nog wat lucht te hebben. VNG adviseert een schuldenquote plafond van 130% maximaal, het is geen doel om deze ruimte te benutten. Wij vinden dat deze ruimte vrij gehouden moeten worden voor tijden van tegenspoed.

Belasting

Eerder dit jaar, tijdens de behandeling van de jaarrekening 2018, hebben wij al eens gemeld dat de gemeentelasten wellicht wat meer verdeeld zouden mogen worden naar het principe van ‘de vervuiler betaalt’. De afvalstoffenheffing is een voorbeeld waar we dit principe niet toepassen, of je alleen woont of met een groot gezin, de heffing is gelijk voor ieder huis. Hier zit volgens ons iets oneerlijks in, een éénpersoonshuishouden heeft in het algemeen minder afval dan een meerpersoonshuishouden. Om dit recht te zetten stellen wij voor om een onderscheid te gaan maken in het tarief voor éénpersoonshuishoudens en meerpersoonshuishoudens. Uiteraard willen we niet tornen aan de totale inkomsten, dit is een dekkende begroting en dat moet zo blijven. Net als in omliggende gemeenten willen wij een onderscheid gaan maken in het tarief voor één- en twee- of meerpersoonshuishoudens. Het tariefverschil tussen de twee huishoudentypes zou wat ons betreft vastgesteld moeten worden op € 45 naar voorbeeld van een van de andere grote gemeenten in onze regio. Hiervoor dienen we vanavond een amendement in.

Honden

Er is nog een aandachtpunt waar de VVD traditioneel bij stilstaat want, zo heb ik begrepen, moet er nog wel iets gezegd worden over de honden in Uithoorn. En eigenlijk heb ik daar niet zo veel over te zeggen alleen dat tot ons genoegen veelvuldig gebuikt wordt gemaakt van het, binnen onze fractie genoemde Nick Roosendaal bruggetje, aan de Hollandse Dijk.

Voorzitter, hier wil ik het bij laten. ik sluit af met het uitspreken van de hoop en verwachting dat het college de ingezette lijn de komende jaren blijft voortzetten.