Kerstwens - Groei of iets anders

In onze gemeente is het goed wonen, de wegen en het groen liggen er netjes bij. Het openbaar vervoer is goed geregeld en met de Amsteltram die erbij komt in 2023 lijkt het zo goed als klaar. Het dorpscentrum begin na jarenlange discussies en uitstel eindelijk vorm te krijgen. Tegelijk is de afgelopen jaren het winkelcentrum Zijdelwaard getransformeerd in een prachtig en modern winkelcentrum voor de dagelijkse boodschappen.

Sportvoorzieningen zijn goed, al is er altijd nog wel een wens om meer binnensport faciliteiten beschikbaar te hebben binnen een redelijke afstand voor de inwoners van onze gemeente.

Geconcludeerd kan worden dat onze fysieke leefomgeving weinig te wensen over laat, zeker in vergelijking met veel andere steden en dorpen op onze aarde.

Tegelijkertijd ontstaat er een groot probleem op de woningmarkt. Door de grote vraag en zeer beperkte mogelijkheden om nog woningen bij te bouwen, rijzen de huizenprijzen de pan uit en hebben starters op de woningmarkt het heel moeilijk. Een niet gemakkelijk op te lossen probleem. 

In mijn ogen beginnen we de grenzen van decennialange focus op economische groei te voelen.  Meer, meer en nog eens meer, iedereen zal begrijpen dat het op een bepaald moment op is. Verder groeien gaat dan ook betekenen dat we iets anders moeten inleveren om ruimte te maken voor die groei.

En als mensen iets moeten inleveren komt er weerstand, komen er actiegroepen en gele hesjes en zien we lange files met protesterende boeren en mensen uit de bouwsector. De focus op groei van Schiphol leidt ook tot meer geluidsoverlast, en als gevolg daarvan meer protest. Op kleine schaal krijg je boze ‘NIMBY-burgers’ die zeggen, ik wil die overlast van meer verkeer, een verbouwende buurman, of wat dan ook, niet accepteren.

Eigenlijk zijn we in ons samenlevingsmodel volledig afhankelijk geworden van economische groei. Oneindig doorgroeien zonder dat dit ten koste gaat van iets of iemand anders is gewoonweg niet mogelijk.

Zelf werk ik in de technologische industrie, door inzetten van slimme of duurzametechnologie kunnen we de grenzen van onze groei wellicht nog wat verder oprekken. Maar hoe dan ook, er zullen grenzen blijven aan groei. Wat zou het mooi zijn als we onze afhankelijkheid van economische groei zouden kunnen ombuigen naar een meer evenwichtig model. Hoe dat model eruitziet weet ik ook nog niet, maar zoals ik het zie is het hoogste tijd dat we hierover gaan nadenken. Want uiteindelijk wordt niemand gelukkiger van meer, meer en nog eens meer.

Een mooi onderwerp voor de feestdagen en om mee aan de slag te gaan in 2020.

Hele fijne feestdagen toegewenst, namens alle VVD-fractieleden!

Marcel van Haren

Fractievoorzitter VVD Uithoorn - De Kwakel