Stoer doen met zachte stem, blog van Lisianne Coors, fractie-assistent Communicatie

Aan sommige mensen kun je in één oogopslag zien wat ze ergens van vinden. En als je het niet ziet, dan hoor je het wel. Dat is een opsomming van kwaliteiten, directheid, doelgerichtheid, communicatieve vaardigheden, overtuigingskracht en van emoties, passie en betrokkenheid. Een heel mooi basispakket voor een politicus.

Ik heb dat pakket als zodanig niet. Ik beschik over al de onderdelen, alleen bij mij is de uiting op een andere manier. Ik ben een zachte stem. Als mijn mening gevraagd wordt zal ik die altijd geven, ik heb ‘m namelijk paraat en het daartoe opbouwende debat is bijzonder gloedvol verlopen in mijn hoofd. Maar op de barricaden, of vooraan in de rij, dat ligt mij als persoon gewoon minder.

In 1981 liep ik mee in het grote Ban de Bom protest in Amsterdam. Als puber is een dag vrij van school een makkelijke trigger en mijn grote idolen van Doe Maar waren het eens met het doel, dus daar stond ik. Gympies, rugzak, buttons. Tot op de dag vandaag kan ik me het ongemakkelijke gevoel herinneren van mijn zachte geluid tussen zoveel passie.

Door de jaren heen heb ik geleerd dat zachte stemmen een belangrijke waarde hebben, en dat ze samen met de meer hoorbare stemmen een prachtig volumineus geluid vormen. Het een kan niet zonder het ander. En zo is het ook in de politiek, geen minister zonder medewerkers in het ministerie, geen lijsttrekkers zonder lijstduwers en geen (lokale) politieke partij zonder leden.

Sinds anderhalf jaar zit ik, volledig op mijn gemak en in mijn kracht, als assistent in de VVD fractie Uithoorn – De Kwakel en houd ik me, super stoer, bezig met onze communicatie. Nog steeds een beetje stiller dan de rest, maar in goede balans met mijn gepassioneerde collega’s die voor onze gemeente zo ongelooflijk hun best doen.

 

Ben jij een duidelijk hoorbare of een zachte stem? Wat maakt het uit, alle stemmen zijn welkom om mee te doen, en laat hoe dan ook je stem horen op 17 maart.