Genieten van de stadsnatuur, blog van Daan Noordanus, raadslid VVD Uithoorn - De Kwakel

Foto: intocht van de Sint vóór Corona vs. in de rij voor een ijsje tijdens Corona

Net als alle andere inwoners van Uithoorn woon ik op één van de mooiste plekken van onze Gemeente.

Er zijn veel plekken bebouwd of tot parkeerplaats gemaakt, maar we hebben nog steeds mooie, groene lanen met grote bomen en verschillende soorten planten. Waar ik twee jaar geleden nog in zo’n groene buurt woonde, woon ik nu in een blauwe buurt: langs de Amstel.

Behalve het uitzicht is hier weinig anders. Ik ken mijn buren en begroet ze wanneer ik ze tegenkom, de straat voelt veilig en vertrouwd en ziet er verzorgd uit. En ik kan nog steeds mijn auto niet voor de deur kwijt, sommige buurtbewoners vinden het normaal om vuilnis te dumpen en als de buren een feestje hebben, heb ik er last van.

Één ding is hier wel duidelijk anders: er komen veel meer mensen langs. Ik kan daar heel erg van genieten. Wandelaars, fietsers, motorrijders en automobilisten. Forensen en toeristen. Voor een ijsje of gewoon voor een ommetje. Mijn thuiswerkplek is niet voor niets van de straat af gekeerd, want ik kan úren kijken naar alles en iedereen die langs komt. Vooral tijdens allerlei evenementen in het dorp sta ik op mijn balkon: van de intocht van Sinterklaas tot de Hollandse Avond.

Zo langzamerhand begint ook het vaarseizoen weer (al lijkt april daar nog niet al te veel zin in te hebben). Dat betekent meer bootjes, bezoekers en wandelaars. Dat betekent leven in de brouwerij. De eerste bootjes zijn al gespot, dat geeft hoop op een bruisende zomer! Hopelijk één met goed weer en versoepelingen, zodat het een seizoen wordt met terrasjes, rokken en korte broeken. Een seizoen van ontmoetingen, dagjes weg en lui in tuin of op balkon. Een seizoen met saxofoonspeler op een boot, een rij voor het toiletgebouw en een plek zoeken om je fiets neer te kunnen zetten. Een seizoen van leven en vermaak.

Tot het zo ver is zal ik me vermaken met de wandelingen met mijn man en onze hond. Met het melden van de losse tegels in de stoep of de gedumpte vuilniszakken naast de containers. Met het genieten van de eenden, mussen en meeuwen. Het langzaam tot bloei komen van de bomen, het opkomen van onkruid en de gestage voortgang van de bouw van De Rede en de Vinckebuurt. Ik hoef niet ver te zoeken of ik kan genieten van de stadsnatuur.