Estafette interview Marcel en Bo

Marcel van Haren, fractievoorzitter en ervaren raadslid VVD in Uithoorn en De Kwakel, zwaait deze week af omdat hij verhuist naar zijn Brabantse roots, dichterbij zijn familie. Bo van Borkulo, studente politicologie, start fris en nieuw in de fractie en gemeenteraad. Samen kijken ze achterom en vooruit


Marcel: vertel eens Bo, waar erger jij je het meest aan bij de ‘oude’ politici? Landelijk of lokaal.

Bo: Ergeren is een groot woord, ik heb soms wel het idee dat oude gebruiken en gedachtegang enigszins zitten vastgeroest. Think out of the box! De wereld verandert en juist in de politiek is het zo belangrijk om mee te veranderen. Daarnaast heb ik soms het idee dat hierdoor ideeën of initiatieven van jongere politici minder serieus worden genomen. Buiten dat is het natuurlijk wel belangrijk dat er politici zijn van iedere leeftijdsgroep zodat alles vanuit ieder perspectief kan worden bekeken en beoordeeld en er zo tot passende beslissingen kan worden gekomen.

Marcel: En waar of hoe denk je dat jij als raadslid het verschil kan maken?

Bo: Ik denk dat ik een jonge frisse meid ben met creatieve ideeën om de lokale politiek beter te maken voor iedereen, maar in het speciaal om de jongeren te representeren. Ik hoop dat als jongeren zien dat, wanneer er een leeftijdgenoot bij een politieke partij zit, dit hen aanspoort om het belang in te zien en zelf ook actiever te participeren.

Marcel: Waarom kies jij voor de politiek Bo? Er zijn nog zoveel andere leuke dingen om te doen!

Bo: De politiek heb ik vanaf jongs af aan zeer interessant gevonden, vandaar dat de keuze om politicologie te gaan studeren snel was gemaakt. Ik vind het ontzettend belangrijk dat iedereen in de maatschappij gelijke kansen krijgt en gehoord wordt. Ik hoop daarbij een rol te kunnen spelen binnen de VVD.

Uiteraard doe ik nog heel veel andere leuke dingen buiten de politiek! Ik ben beoefend gitaarspeler en hou ontzettend van een terrasje pakken (als het weer mag).

Bo: en nu jij Marcel, waar heb jij het meeste van geleerd binnen jouw tijd bij de VVD Uithoorn en De Kwakel?

Marcel: De coalitieonderhandeling na de verkiezingen van 2018 was erg leerzaam, vanuit eigen partij idealen een standpunt innemen is één, maar in onderhandelingen gaat het erom dat je elkaar vindt in gezamenlijke idealen. Respect voor elkaars standpunten en idealen is hiervoor nodig, in het heetst van de 'strijd' dreigt dit nog wel eens vergeten te worden.

Bo: Wat is het mooiste/meest betekenisvol wat jij samen met de VVD hebt gerealiseerd?

Marcel: Hier kan ik op twee manieren naar kijken, concrete resultaten of de sfeer in de raad. Ik kies voor het laatste, ik denk dat ik een goede bijdrage heb kunnen leveren aan een goede onderlinge verstandhouding in de raad. Alle partijen hebben het beste voor met onze Gemeente, maar hebben daar soms andere beelden bij of oplossingen voor. 

Bo: Welke situatie of gebeurtenis zal jij nooit vergeten?

Marcel: Grote onderwerpen als de Amsteltram en Schiphol zijn natuurlijk de eerste onderwerpen die in mij opkomen, maar toch zit het venijn vaak in hele andere trajecten. Zo denk ik nog terug aan hoe het destijds in de vorige raadsperiode is gelopen bij de inrichting van de Vuurlijn. Als politicus komt er een groot scala aan meningen, belangen en eisen op je af. Achteraf bezien heb ik me regelmatig afgevraagd of we dit proces niet evenwichtiger hadden kunnen laten lopen. Mensen die het ergens niet mee eens zijn laten zich in het algemeen goed horen, maar het is moeilijk om te achterhalen hoe groot de groep is van mensen die het ergens wel mee eens is, dus blijft de weging van belangen tussen vóór, tegen en het algemene belang altijd lastig.

Marcel: Wat vond je de afgelopen jaren belangrijk in de politiek in onze Gemeente?

Bo: De afgelopen jaren vond ik het juist mooi om te zien dat er steeds meer wordt geluisterd naar de inwoners van Uithoorn wanneer het om complexe vraagstukken gaat. Ook de samenwerking tussen de VVD als grootste partij en de andere partijen verloopt (bijna altijd) soepel en er zijn oplossingen gekomen voor verschillende problemen die aandacht vroegen op een goed gecommuniceerde manier.

Daarnaast vind ik het indrukwekkend hoe wij met zijn allen de schouders eronder zetten om de Corona pandemie zo goed mogelijk te reguleren voor iedereen in Uithoorn, ook al moet de politiek zich in dit geval wel houden aan de overkoepelende regels.

Bo: Met welk overkoepelend woord zou jij jouw periode bij de VVD Uithoorn en De Kwakel beschrijven en waarom?

Marcel: Waardering. De inzet van alle raadsleden, ambtenaren en college om Uithoorn en De Kwakel een fijne plek te laten zijn. Ik denk dat de Haagse politiek eens wat vaker de gemeentelijke politiek als voorbeeld kan nemen, met samenwerken en begrip bereik je meer dan met het uitvergroten van de onderlinge verschillen en strijd.

Bo: Ik ben trots om een Uithoornaar te zijn en heb heel veel zin om mijn steentje bij te dragen aan een nog mooiere Gemeente. Wat zou jij (als ervarene) mij meegeven als starter?

Marcel: Blijf vooral dichtbij je eigen gevoel, luister zonder vooroordeel naar anderen en maak je eigen afweging. Het gaat niet om winnen of verliezen, het gaat erom wat het beste is voor Uithoorn en De Kwakel.