Nr. 4 Daan Noordanus

Wie is  Daan Noordanus?

Ik ben 30 jaar, en ik woon samen met mijn man in het dorpscentrum van Uithoorn. Ik houd van theater, en speel graag spellen met vrienden. Ik kom het best tot rust als ik op een vrije avond kan gamen of als ik kan uitwaaien tijdens een wandeling met onze hond.


Waarom ben je actief in de gemeentepolitiek?

Ik ben vier jaar geleden raadslid geworden omdat ik als kind heb ervaren hoe belangrijk het is dat we een sociaal vangnet hebben. Maar ook dat je kansen moet grijpen wanneer ze zich voordoen. Je hebt zelf de meeste controle op je eigen leven. De gemeente moet er zijn wanneer je het nodig hebt, maar moet je dan vooral helpen weer op eigen benen te staan.


Wat ga je de komende vier jaar doen?

In onze gemeente is een enorme behoefte aan goede, betaalbare woningen. Wat betaalbaar is verschilt per persoon. Op dit moment is één ding zeker: aan álle woningen is een schreeuwend tekort. Uithoorn is vanaf de jaren ’50 enorm gegroeid en zit nu letterlijk aan de (gemeente)grenzen. Dat betekent dat we op hetzelfde oppervlak meer woningen moeten bouwen voor de toenemende vraag. Als we stoppen met bouwen zullen de woningprijzen veel verder stijgen, wat een betaalbare woning voor veel mensen nóg onbereikbaarder maakt. Ik wil er daarom voor zorgen dat we blijven bouwen, maar wel met respect voor de buurt. Dat betekent voor mij dat we wat vaker de hoogte in gaan. Op die manier kunnen we het groen in de buurten behouden en toch extra woningen bouwen.

Naast woningbouw staat de gemeente voor veel meer opgaven. Ik noem er een paar: zonder gif het onkruid onder de duim houden, passende WMO-voorzieningen en Jeugdzorg aanbieden zonder er failliet aan te gaan, Uithoorn bereikbaar houden, met het OV, de fiets én de auto, en voorkomen van hittestress en wateroverlast welke vaker voor zullen komen door het veranderende klimaat. Uitdagingen waarvoor we vaak ook zullen moeten samenwerken met andere gemeenten.


En wat doe je daarnaast ?

Naast raadslid ben ik werkzaam bij PHBM, een klein adviesbureau in de Civiele Techniek. Ik help bij het op tijd en binnen budget opgeleverd krijgen van infrastructuurprojecten. Één van de uitdagingen waar ik me graag mee bezig houd is het verduurzamen van deze projecten, zodat we onze wereld leefbaar en betaalbaar houden, ook voor toekomstige generaties.