'Plannen voeren zichzelf niet uit', artikel in de Nieuwsbrief van VNO-NCW West

“Vanaf de zijlijn vinden we van alles van besluiten, regelingen en loketten van onze gemeente. Ook ik. Maar ik wil het daar niet bij laten en graag zelf iets bijdragen aan het lokaal bestuur.”

Lisianne Coors staat op een kansrijke vijfde plaats van de kandidatenlijst van de VVD in de gemeente Uithoorn. De afgelopen raadsperiode was ze al actief bij de partij en verantwoordelijk voor de online communicatie. Dit sluit aan bij haar professie: ze is mede-eigenaar van Elout Consulting, een specialist in het optimaliseren van de klantenservice van bedrijven en organisaties.

Kijk jij als politiek actieve ondernemer vooral naar de belangen van het bedrijfsleven?
Nee, mocht ik gekozen worden in de gemeenteraad dan zit ik daar voor alle inwoners. We zijn immers volksvertegenwoordigers. Uiteraard heb ik wel speciale belangstelling voor het bedrijfsleven. Ik begrijp ondernemers die bijvoorbeeld aandringen op betere bereikbaarheid. Dat is een van de punten waar wij ons hard voor maken. Het huidige college heeft al het nodige voor elkaar gekregen met de aanpak van wegen, kades en bedrijventerreinen. Ook is de aanleg van een sneltramlijn naar Amstelveen/Amsterdam begonnen.”

Hoe zou jij ondernemers met weinig interesse voor de lokale politiek willen overtuigen om toch te gaan stemmen?
“Plannen voeren zichzelf niet uit. Net als in ieder bedrijf is er visie en leiding nodig om als gemeente vooruit te komen. Onze fractie zorgt ervoor dat bij alle besluiten het belang van ondernemers wordt meegewogen. Gezonde bedrijven zijn geweldig belangrijk voor een gemeente, dat mag het nieuwe college best wat meer laten zien en uitdragen.”

Is er in Uithoorn net als in andere gemeenten een spanning tussen de vraag van bedrijven om meer ruimte en andere functies zoals woningbouw?
‘De spanning zit bij ons vooral in behoud van groen tegenover de noodzaak woningen te bouwen. Alle fracties willen het groen sparen. Daarom zullen we ook hier meer in de hoogte moeten bouwen, maar dat kan ten koste gaan van het authentieke dorpskarakter. Het zijn lastige afwegingen. Welke beslissing we ook nemen, het moet uiterst zorgvuldig gebeuren.”

“Onze gemeente heeft een bloeiende tuinbouw- en sierteeltsector. Die moeten we vooral koesteren, maar niet bij alle bedrijven staan er opvolgers klaar om de zaak over te nemen. Kwekers op leeftijd moeten de kans krijgen om hun bedrijf een andere bestemming te geven, zoals woningbouw voor starters en ouderen. De regeling Ruimte voor Ruimte van de provincie is hiervoor een geschikt instrument gebleken.”