Blog van Kees: Vrijwilligerswerk!

Hoe kijkt de VVD Uithoorn en De Kwakel hier tegenaan?

Onze samenleving, zeker in kleine Gemeenten, is erg afhankelijk van vrijwilligerswerk. Het geeft een toegevoegde waarde, niet alleen aan de gemeenschap maar ook aan de vrijwilliger zelf.

Terwijl in de grotere plaatsen de mensen, bij wijze van spreken, verzuipen in de anonimiteit geeft het in kleine gemeenschappen vaak een prettige herkenbaarheid en mogelijkheid om naast het werk en gezinsleven een aansluiting te hebben op het maatschappelijk gebeuren.Het brengt niet alleen vaak ondersteuning bij ontspanning, door de samenwerking ontstaat ook vaak een stuk sociale controle en veiligheid.

Zo kun je onder andere vrijwilliger zijn bij een sportvereniging als trainer, jeugdbegeleider, bestuurder of adviseur vanuit je professie. Je kunt ook bij een ouderenbond helpen met activiteiten organiseren, uitjes, ouderenmiddagen of hulp bij belastingformulieren invullen of andere administratieve ondersteuning.

Een ander mooi voorbeeld is de Kwakelse Veiling, waar goederen en geld door de gemeenschap wordt geschonken, welke op 2 Zaterdagavonden bij een veiling met opbod worden verkocht, en de geld opbrengst wordt verdeeld onder het plaatselijke verenigingsleven die een onderbouwd verzoek hiervoor kunnen doen.

Het geheel georganiseerd door Kwakelse vrijwilligers waardoor een gezond verenigingsleven bestaat, waar een groot deel van de mensen in het dorp van geniet.

Vele gepensioneerden, die gewend waren een arbeidzaam leven te leiden, gaan over tot vrijwilligerswerk, mede gebruik makend van hun opgedane levenservaring en uiteraard om daarna niet in een gat te vallen.

Het heeft enorm veel voordelen, je blijft maatschappelijk betrokken, doet nieuwe ervaringen op, je blijft ook meer betrokken bij de samenleving en de ontwikkelingen, die nog steeds in een hoog tempo gaan.

Vele vrijwilligers hebben in hun leven op de maatschappij geleund en kunnen nu wat terug doen en het geeft vaak een gevoel van voldoening en waardering.

Onze maatschappij en samenleving wordt steeds bureaucratischer en complexer, vooral voor de oudere generatie die de digitalisering hebben gemist en daar kunnen ook vrijwilligers een bijdrage leveren door deze mensen te ondersteunen.

Dit geld ook voor de politiek waarbij het contact tussen de burger en de Gemeente, wat betreft de uitleg en vervolging van lopende zaken, vaak door vrijwilligers wordt behartigd.

Gelukkig heeft onze Gemeente Uithoorn dit ook goed in de gaten en ziet het belang hiervan in, onder anderen door de instelling van een vrijwilligersprijs en de op vele manieren ondersteunen en belangstelling tonen, voor deze vrijwilligersactiviteiten. Ook de fractie van de VVD Uithoorn & De Kwakel heeft een warm hart voor de Vrijwilligers.